Thuisnetwerk aanleggen


Een thuisnetwerk aanleggen is tegenwoordig niet meer zo eenvoudig. Diverse apparatuur moet met kabels op elkaar aangesloten worden of draadloos via wifi. De apparatuur moet aan te sluiten zijn op elkaar en vaak moet er nog software worden geïnstalleerd of dient software te worden ge-update.

Als je een thuisnetwerk wilt aanleggen dan moet je van te voren antwoord geven op de volgende vragen.

Wil je een draadloos thuisnetwerk aanleggen?

Het volgende heb je nodig om een draadloos thuisnetwerk op te zetten.

Je dient eerst het volgende aan hardware aan te schaffen

Modem: De modem is een apparaat waarmee informatiesignalen geschikt gemaakt worden om over een kanaal te worden getransporteerd. Dit betreft dat digitale informatie die via een kabelverbinding of draadloos wordt verstuurd. Het modem zet de signalen die binnenkomen in huis om naar signalen die geschikt zijn voor de overige apparatuur, zoals een computer of printer.

Draadlose router: Een router zorgt ervoor dat je internet (draadloos) wordt gezonden naar een computer (die beschikt over een netwerkkaart). De router zorgt voor de communicatie van de apparatuur met elkaar. Je deelt op deze manier via alle hardware apparatuur al je bestanden door het heel het huis.

Routers zijn er in verschillende prijscategorieën. Je kunt je keuze laten leiden door de snelheid van router. Je hebt deze namelijk in verschillende typen en soorten.

thuisnetwerk aanleggen

Tegenwoordig zijn de modems en routers vaak in een gebouwd, zodat de signalen binnenkomen via het modem en uiteindelijk uitgezonden worden via de router.  Een stuk eenvoudiger dus!

Switch: op een switch sluit je de eventuele netwerkkabels aan.

Wil je een bekabeld netwerk?

Je kiest er dan voor om het modem aan te sluiten op de router. Vervolgens sluit je de router aan via een netwerkkabel op bijvoorbeeld de computer. Tegenwoordig wordt bij de aansluiting van de netwerkkabel de modem direct waargenomen. Deze kun je vervolgens activeren met of zonder wachtwoord.


Beveiligd netwerk aanleggen

Indien je thuisnetwerk is aangelegd dan komt misschien wel het belangrijkste onderdeel en dat is de beveiliging. Indien je dit niet doet kan een ieder die in de buurt is op je router internetten met alle gevolgen van dien. De beveiliging gaat als volgt:

1. Log in op je router (via internet explorer bijvoorbeeld)

2. Ga naar wireless of draadloos in het menu van je router

3. Stel je naar in van je netwerk (oftewel de SSID)

4. Klik vervolgens via je computer op het icoontje draadloos netwerk. Je ziet vervolgens alle netwerken waaronder jou SSID.

5. Geef vervolgens je wachtwoord op van je eigen SSID.